Dutch baby, czyli naleśnik z piekarnika

Dutch baby to naleśnik wypiekany w piekarniku. Pyszny, prosty, zaskakujący.

Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej (lub bezpośrednio po wyjęciu z lodówki można włożyć do ciepłej wody)
  • 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej (lub podgrzane lekko w mikrofali)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • gruszki (lub inne owoce)

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (zmieni kolor z żółtego na jasny kremowy, prawie biały).

Dodać mleko, mąkę, aromat i szczyptę soli. Krótko wymieszać blenderem do połączenia składników.

Gruszki umyć, osuszyć, wydrążyć nasiona i pokroić w plasterki.

Do ogrzanej w piekarniku formy na tartę lub naczynia żaroodpornego lub, jak w oryginalnej wersji, bezpośrednio na patelnię, wlać sklarowane masło.

Przelać ciasto do formy, na powierzchni ułożyć owoce i szybko umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Piec przez 15 minut.

Posypać cukrem pudrem i podawać z jogurtem lub śmietaną.

 

 

Dodaj komentarz