Makaron z łososiem i szpinakiem

Makaron z łososiem i szpinakiem. Poniższy przepis jest na dwie osoby.

Składniki

  • około 300g świeżego łososia (u mnie jest to jedna tacka z Biedronki)
  • 150g makaronu tagiatelle lub innego ulubionego
  • 3 łyżki serka Twój smak lub innego ulubionego
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • 2 cząstki cytryny

 

Przygotowanie

  1. Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oddzielić od skóry. Pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć i posypać suszonym oregano.
  2. Zagotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić odlewając 1/3 szklanki wody pozostałej po jego gotowaniu (w niej będzie rozrobiony serek). Makaron umieścić ponownie w garnku.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na maśle. Dodać łososia pokrojonego w kostkę. Podsmażyć z obu stron do momentu ścięcia mięsa.
  4. Szpinak pokroić, dodać na patelnię, podsmażyć aż zmięknie.
  5. Całość przełożyć do garnka z makaronem. Dodać serek Twój smak rozrobiony z 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Wymieszać, spróbować, posolić i popieprzyć do smaku.
  6. Podawać z cząstką cytryny.

Inne moje przepisy dostępne tutaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz