Muffiny jajeczne

Muffiny jajeczne z ulubionymi dodatkami to kolejny przepis na szybkie i smaczne śniadanie. Ja dodałam do nich warzywa i ser, ale tak naprawdę można uzupełnić je dowolnymi składnikami. Mogą to być inne warzywa, ser żółty, wędlina, mięso z rosołu czy cokolwiek innego na co tylko macie ochotę.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • łyżeczka oleju
  • dowolne warzywa, u mnie: cukinia (ok. 3 cm plasterek), papryka (2 paski), pomidor (1 plasterek)
  • ser mozarella lub inny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany, bazylia, suszona cebula lub inne ulubione

Wykonanie:

Paprykę, pomidora i mozarellę kroję w drobną kostkę. Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach.

Jajka mieszam w blenderze z mąką, olejem i przyprawami. Dodaję warzywa i ser i mieszam łyżką do połączenia składników.

Masę przelewam do foremek na muffiny do 2/3 wysokości.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 minut.

Gdy przygotowuję je również dla syna, nie dodaję soli.

 

 

Dodaj komentarz