Pieczone udko z indyka

Przepis na pieczone udko z indyka.

 

Składniki:

  • 2 udka (golonki) z indyka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do indyka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • lub dodaj do marynaty inne ulubione przyprawy

 

Wykonanie:

  1. Udka z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotuj marynatę. W garnuszku wymieszaj dokładnie olej i wszystkie przyprawy.
  3. Natnij indyka w kilku miejscach, przecinając skórę.
  4. Natrzyj indyka przygotowaną marynatą i włóż do rękawa piekarniczego.
  5. Jeśli masz czas odłóż do lodówki na kilka godzin, wtedy składniki marynaty lepiej przejdą do mięsa. Jeśli Ci się śpieszy możesz pominąć ten krok i od razu przystąpić do pieczenia.
  6. Umieść indyka w rękawie w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Gdy umieścisz mięso w piekarniku obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij woreczek foliowy by mięso się zarumieniło i nieco przypiekło.

 

Dodaj komentarz