Placek drożdżowy

Przepis na pyszny i łatwy w przygotowaniu placek drożdżowy.

Składniki:

Zaczyn

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 gramów świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru

Ciasto

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 8 żółtek (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  •  2 garście rodzynek (ok. 100 g)
  • zaczyn

Kruszonka

  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła

 

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotowuję zaczyn. Drożdże roztarłam  w dużej misce z resztą składników i dokładnie wymieszałam. Przykryłam ściereczką i umieściłam w piekarniku lekko podgrzanym do temperatury około 35 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie przygotowuję ciasto. Podgrzewam szklankę mleka w mikrofali i zalewam nim rodzynki, by napęczniały.
  3. W kolejnym kroku do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, żółtka, roztopione w mikrofali i przestudzone masło, mleko z rodzynkami oraz zaczyn. Mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników, a następnie wyrabiam ręką około 5 minut.
  4. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Przygotowuję kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i rozcieram w dłoniach. Używam masła prosto z lodówki. Gotową kruszonkę odstawiam do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  6. Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej masłem prostokątnej formy o wymiarach około 25 x 38 cm. Posypuję kruszonką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.
  7. Po tym czasie wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 35 minut.
  8. Sprawdzam czy ciasto jest gotowe drewnianym patyczkiem. Wyłączam piekarnik i uchylam lekko drzwiczki, tak by powstał jedynie mały otwór. Po około 10 minutach otwieram drzwi piekarnika do połowy, a po kilku minutach wyjmuję ciasto do przestygnięcia.

 

Dodaj komentarz