Placuszki na kefirze

Placuszki na kefirze to przepis, który niedawno odkryłam na kwestiasmaku.com. Polecam tę stronę z przepisami. Zawsze znajdę na niej coś ciekawego i piękne zdjęcia potraw, które cieszą oko.

Poniżej przedstawiam nieco zmodyfikowaną przeze mnie wersję placuszków na kefirze. Przepis na 4 porcje. Są puszyste, bardzo łatwe w wykonaniu i po prostu pyszne. 

 

Przepis na placuszki na kefirze

 

Składniki:

  • 200 g kefiru
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki ksylitolu (lub innego cukru)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności do blendara wbijam jajka oraz dodaję kefir. Całość mieszam widelcem.
  2. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol, olej rzepakowy i blenduję na niskich obrotach do połączenia składników.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładam po 1 pełnej łyżce ciasta zostawiając odstępy (placuszki urosną).
  4. W kolejnym kroku smażę na średnim ogniu przez około 2 minuty na jednej stronie (aż będą zarumienione od spodu). Następnie przewracam na drugą stronę i smażę do zarumienienia. Zdejmuję z patelni.
  5.  Podaję, na przykład, z:
    – jogurtem,
    – serkiem
    – cukrem pudrem
    – dżemem
    – powidłami śliwkowymi
    – miodem
    – syropem klonowym
    – kremem czekoladowym
    – bitą śmietaną

Smacznego:)

Podsumowując polecam ten przepis na placuszki na kefirze, często zwane także pancakes lub racuchami. Są bardzo puszyste i dzięki dodaniu kefiru nieco kwaskowate, przez co bardziej wyraziste w smaku od tradycyjnych placuszków. Według mnie rewelacyjne.

Jeśli chcesz zobaczyć inne moje przepisy, proszę zajrzyj do działu kulinaria.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, proszę zostaw komentarz.

 

 

 

 

Dodaj komentarz