Sałatka z cukinii i soczewicy na ciepło

Sałatka z cukinii i soczewicy na ciepło to przepis, który dostałam od Eli a pochodzi ze zbiorów jej tajemniczego kolegi weganina o którym nie chciała mi nic więcej opowiedzieć. Pewnego dnia poczułam smakowity zapach oraz zobaczyłam jak zajada się tym daniem w pracy i od razu wiedziałam, że jest to coś co chcę zjeść. Danie w sam raz dla mnie, łatwe w przygotowaniu, jednogarnkowe, lekkie. Traktuję je jako pełnoprawny obiad.

 

Sałatka z cukinii i soczewicy na ciepło przepis

 

Składniki:

  • puszka soczewicy Ugotowane na parze Bonduelle 425 ml (lub innej)
  • nieduża cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100g sera feta
  • koperek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

  1. Po pierwsze kroję cukinię i paprykę w kostkę. Następnie cebulę w piórka, czosnek i koperek drobno siekam.
  2. Po drugie odsączam soczewicę.
  3. Po trzecie rozgrzewam na patelni olej i podsmażam cebulę. Dodaję czosnek i podsmażam jeszcze chwilę. Następnie wrzucam cukinię, paprykę i smażę dalej około 7-10 minut.
  4. Po czwarte wsypuję soczewicę i dodaję koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, podgrzewam przez około 3 minuty.
  5. Na koniec sałatkę przekładam do miski, doprawiam sokiem z cytryny, skrapiam olejem (lub oliwą) oraz posypuję serem feta pokrojonym w kostkę. Całość mieszam delikatnie i gotowe.

Według mnie jest to danie idealne na obiad do pracy.

Smacznego!

Jeśli ten przepis przypadł Wam do gustu, podzielcie się ze mną w komentarzach waszym wykonaniem.

Może macie jakieś inne przepisy na jednogarnkowe, łatwe do wykonania dania, idealne jako obiad do pracy? Jeśli tak to dajcie znać co byście polecali.

 

Zachęcam do spróbowania innych moich przepisów, z cyklu “nie chce mi się za dużo czasu spędzać w kuchni, ale zjadłabym coś smacznego”, na przykład: łosoś z pieprzem cytrynowym na masełku. Może zainteresują Was propozycje na słodko, chociażby to pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi.

 

 

 

Dodaj komentarz